Program och artister för Gränslandet 2021 kommer släppas successivt under våren.


Nedan ser ni 2020 års program!

Bernard Herrmann - “Psycho” (Alfred Hitchcock)

Hönan eller ägget? Frågan är vad som gjort just filmen “Psycho” till den skräckfilmsklassiker den är idag - är det Alfred Hitchcocks känsla för stämning och timing eller är det egentligen Bernard Herrmanns suggestiva soundtrack? Klart är att radarparet Hitchcock/Herrmann tillsammans skapat några av 1900-talets mest skräckinjagande filmer. Partituret till “Psycho” är ett av Herrmanns mest kända och har kanske ett av filmmusikens mest kända teman - det som idag fått namnet “psycho strings”. Musiken får ni höra ingen annanstans än just på Gränslandet.

Andrea Tarrodi - Paradisfåglar

Andrea Tarrodi är en av den nya generationens främst hyllade tonsättare vars konstnärskap är i stor efterfrågan över hela världen. Vad sägs om BBC Proms, Berlinfilharmonin samt legendariska Musikverein i Wien? Hennes stil har beskrivits som “Musik som tar andan ur en med sin trampolinartade svikt och sitt klockrena sinne för färg, form och skönhet”.
Paradisfåglar var ett av hennes genombrottsverk och är inspirerat av just dessa märkliga fåglar som bara kan hittas på ön Papua New Guinea.

Sofia Jernberg

Med sin omisskännligt uttrycksfulla röst rör sig sångaren och tonsättaren Sofia Jernberg fritt i gränslandet mellan jazz och konstmusik. Som en av Sveriges internationellt mest eftertraktade jazzsångerskor har hon mottagit Kungliga Musikaliska Akademiens jazzpris och blivit utnämnd till Årets kompositör i Sveriges Radio P2:s Jazzkatten. Hon leder gruppen Paavo tillsammans med pianisten Cecilia Persson och är även medlem i den kritikerrosade gruppen Fire!, en nordisk ensemble som gör musik i korsningen mellan frijazz, psykedelisk rock och noise.

Christian Karlsen

Christian Karlsen är en av vår tids ledande unga dirigenter och en av Europas främsta uttolkare av samtida musik. Redan som 20-åring samarbetade han med Karlheinz Stockhausen och har sedan dess arbetat med tonsättare som polarpristagarna Steve Reich, Kaija Saariaho och Sofia Gubaidulina. I Sverige har Christian framträtt med de flesta orkestrarna. Internationellt Dutch National Opera, Deutsche Oper Berlin, London Philharmonic Orchestra, London Sinfonietta, Frankfurt Radio Orchestra och Nederländska Radion. Bland andra internationella samarbeten kan nämnas Ensemble Modern, International Contemporary Ensemble New York och Radio France Festival Presences. 2015-2017 var Christian konstnärlig ledare för Festival Dag in de Branding.

David Huang

David Huang är en av Sveriges mest efterfrågade pianosolister och regelbunden gäst hos de ledande symfoniorkestrarna i Sverige och Europa. 2014 vann han Sveriges största tävling för klassiska musiker, Solistpriset, och blev därefter utsedd till husartist hos Sveriges Radio P2. Han är en passionerad kammarmusiker och turnerar regelbundet med framstående solister som Amalie Stalheim, Guro Kleven Hagen och Magnus Holmander. Med sitt stora engagemang för att sprida den klassiska musiken till ny och ung publik startade han 2016 Förstaparkett, en konsertserie som presenterade den främsta kammarmusiken i en hemmafestmiljö. Tillsammans med Christian Karlsen är han grundare av och konstnärlig ledare för Gränslandet – symfonisk fest.

Skator feat. SYMFONIORKESTERN
(arr. Matthew Peterson)

Skator är artisten Lina Högström, vars berusande och androgyna uttryck förflyttar lyssnaren till en plats bortom det vardagliga. 2013 kom hennes hyllade debutalbum Vita Kalla, som belönades med SKAP:s pris för Bästa text. Nu är Skator äntligen tillbaka med sitt nya album År, och hennes spelning under Gränslandet blir releasekonsert för skivan. Albumet är arrangerat kronologiskt i årstider. Musiken sträcker sig från tidigare avskalade och råa arrangemang till ivriga flöjter, varma stråkar och andra kosmiska ljud. Artistkollegan Mattias Alkberg har liknat musiken vid Franz Schubert, Brian Wilson och Joni Mitchell, och kallar ”År” för en av de bästa svenska skivorna någonsin. För Gränslandet är musiken exklusivt arrangerad av tonsättaren Matthew Peterson.

John Adams - Shaker Loops

Shaker Loops från 1978 är ett minimalistiskt kultstycke som blev den amerikanska tonsättaren John Adams genombrott. Musikens block av repetitiva stråkar kastar in lyssnaren i ett deliriskt, meditativt tillstånd, inte olikt vår tids dansmusik och elektro.

Den svenskättade John Adams är en av vår tids största tonsättare. Hans kompromisslösa minimalism lockar såväl den inbitna konsertpubliken som filmindustrin – 2017 användes hans musik i den Oscarsnominerade filmen Call me by your name. Samhällsengagemanget går som en röd tråd genom Adams arbete, med politiskt laddade operor som Nixon in China, Doctor Atomic och Death of Klinghoffer regisserade av Peter Sellars. För oratoriet On the Transmigration of Souls, till minne av offren för flygattackerna i World Trade Center, fick han tre Grammy Awards och Pulitzerpriset i musik.

SYMFONIORKESTERN

För tredje året i rad samlas Sveriges bästa frilansmusiker och bildar Gränslandets unika orkester. Efter två år av den 70 personer starka SYMFONIORKESTERN fokuserar vi i år särskilt på stråkarna, när 15 av landets mest slipade orkestermusiker tillsammans bildar den snyggaste klang du någonsin upplevt.

Robert Fux

Robert Fux är en av Sveriges klarast lysande scenpersonligheter som med sin bredd och spets värnar både tradition och förnyelse inom den svenska scenkonsten. Tvåspråkigt uppvuxen i Wien och i Kalmar. Utbildad på Teaterhögskolan i Stockholm och med lång tidigare bakgrund som förgrundsgestalt i huvudstadens drag-, burlesk- och kabaréscener.

Han är skådespelare och dragartist och tillhör sedan 2014 den fasta ensemblen på Stockholms stadsteater.

Gränslandet är i år mycket glada över att kunna presentera Robert Fux som den symfoniska festens konferencier och vägledare genom ur och skur.

Partners och Finansiärer

© 2020 Gränslandet Festival Designed by Kate Varady | Built by Petr Holusa | Managed by Anton Högberg