top of page

Sveriges kaxigaste festival för
klassisk musik expander

Foto Nadja Sjöström 02.jpg
Fem år i rad har den hyllade festivalen Gränslandet - symfonisk fest intagit Trädgården och skapat några av landets mest unika musikupplevelser. Den 22 april svirar Gränslandet om till vårvinterskrud och debuterar på kulturscenen Fållan tillsammans med Sara Parkman, 80 musiker starka KMH Symfoniorkester och den klassiska musikens mäktigaste verk, Prokofievs Romeo och Julia…

Gränslandet har lockat tusentals unga människor att utforska klassisk musik under Skanstullsbron sommartid. Nu intar festivalen den industriella miljön i Slakthusområdet och konsertarenan Fållan. En kväll där den sublima skönheten och dramatiken ramas in av stadsdelens råhet och ett kvalitativt mat- och dryckesutbud.

Anledningen? Så här resonerar festivalens grundare Christian Karlsen och David Huang: “Gränslandet en gång per år är för lite. Benjamin Ingrosso spelar snart på Fållan, kan han, så kan väl vi.” 

Kvällen bjuder på eterisk skönhet när Sofia Kolupov tar sig an Brahms violinkonsert - toppat med överväldigande orkesterklanger, tragedi och omöjlig kärlek i ukrainskfödda Prokofievs megaopus Romeo och Julia. Hör musiken som ligger till grunden för såväl John Williams Star Wars som Bernsteins West Side Story!

Gästartist är Sara Parkman vars artisteri har beskrivits som den perfekta mixen av tv-serien Vikings och Berghain. Hennes trollbindande musik väver samman postfolk, heavy beats och gregoriansk sång med en underton av smutsiga fioler och hennes identitet som kompositör och tredje generationens prästbarn. Hon har kammat hem aktade priser och utmärkelser som Årets Artist (Folk- & Världsmusikgalan 2017), Årets Album (Folk- & Världsmusikgalan 2019), SKAPs aktivistpris 2019, STIMs honstipendium (2018) blivit utvald till scenkonstbiennalen 2017 och samarbetat med artister såsom Fever Ray, Bob Hund och Silvana Imam. Den 22 april sätter hon punkt för kvällen med full uppbackning av symfoniorkester.

Utöver scenprogrammet erbjuds gästerna ett gediget mat- och dryckesutbud. På Fållans utegård inhyses en vineria signerat Pompette med väl valda hantverksviner och ombonade sittplatser. Hungriga gäster kan avnjuta en bit mat vid öppen eld på Fållans utegård och den ölsugne hittar ett brett sortiment från småskaliga ölproducenter.

TID OCH PLATS:

Fredag 22 april 2022, 18:00-23:00 ca

Fållan

Fållan 10, 121 62 Johanneshov

MUSIK 

Sara Parkman med symfoniorkester (specialarrangerat av Jonas Valfridsson)

Charles Ives The Unanswered Question

Johannes Brahms Violinkonsert

Sergej Prokofiev Romeo och Julia

PÅ SCEN

KMH Symfoniorkester 

Christian Karlsen, dirigent

Sofia Kupolov, violinsolist

Sara Parkman, artist

OM GRÄNSLANDET

Med ett starkt engagemang för att ta den klassiska musiken till nya platser och nå ut till en bredare publik grundade pianisten David Huang och dirigenten Christian Karlsen Gränslandet – symfonisk fest. Sedan sommaren 2018 har de tillsammans med några av vår tids bästa musiker och artister skapat unika musikupplevelser för människor i alla åldrar, oavsett bakgrund och tidigare musikaliska erfarenheter. Med popkulturella referenser, symfoniska samarbeten med popartister & nutida konstuttryck i en miljö som känns som hemma för den typiska unga stockholmaren visar vi besökarna att ”Klassisk musik” är till för alla.

bottom of page