Festivalen Gränslandet - symfonisk fest 2021
ställer varken in eller skjuter upp

Orkester bugar 2 ©Sima Korvenivski.jpg
Extas, livsglädje och människans längtan till frihet länkar samman 2021 års Gränslandet - symfonisk fest när vi hyllar och inspireras av människor som tagit stora risker och stått upp för att uttrycka sin inre sanning. Sveriges största festival för unga och klassisk musik firar att man äntligen ska få möta sin efterlängtade publik igen den 20-21 augusti på Trädgården.

Livselixir och trancestämning i Beethovens 7:e symfoni, intensiteten i Shostakovich Kammarsymfoni och Astor Piazzollas suggestivt dramatiska verk "Maria de Buenos Aires" kombineras med att lyfta fram relativt okända verk av afroamerikanska pionjärer Florence Price och George Walker. Price, den första svarta kvinnan som fick sin musik spelad av en stor amerikansk orkester redan på 1930-talet och Walker - turnerande konsertpianist och den första afroamerikanen att vinna Pulitzer Prize for Music. 

 

Traditionsenligt presenterar Gränslandet den bästa klassiska musiken sida vid sida med aktuella artister och i år är inget undantag. Albin Lee Meldau och hans själfulla musik möter SYMFONIORKESTERN i ett unikt samarbete. Dessutom sammanför vi irakisk-svenska stjärnan Nadin al Khalidi, frontfigur i bandet Tarabband, och deras svängiga arabiska musik med vår orkester.

 

“Vi är otroligt taggade på årets festival efter så pass lång tid av en närmast kulturell öken, man blir nästan tårögd bara att tänka på att få möta publiken igen med vår musik” säger festivalgrundarna David Huang och Christian Karlsen, “Det känns verkligen som att Gränslandet firar i år - vi går mot ljusare tider och friheten som åter är på väg tillbaka”.

 

Gränslandet lägger även ett stort fokus på upplevelser för barn och deras familjer under festivalens lördagseftermiddag såsom Unga på Operan som gästar med Kungliga Operans kör, popup-föreställningen ”Eldflugan”, festlig och explosiv klassisk musik med vår orkester, instrumentprovning och workshops samt kulinariska upplevelser. 

 

Slutligen under sena kvällar och nätter förvandlas festivalen till en unik klubbmiljö där man kan dansa till elektronisk dansmusik och mitt i klubbvimlet kommer vi även i samarbete med Yamaha presentera Gränslandet Silent Experience - en unik konsertupplevelse där musiken framförs på en tyst konsertflygel vars ljud reproduceras i trådlösa noice-cancelling hörlurar som delas ut till publiken.

 

Festivalen äger rum på Trädgården i Stockholm 20-21 augusti, “husband” utgörs av SYMFONIORKESTERN, vår handplockade 60-manna orkester bestående av många av landets främsta unga musiker.

  • Facebook
  • Instagram

Om Gränslandet – symfonisk fest:

Med ett starkt engagemang för att ta den klassiska musiken till nya platser och nå ut till en bredare publik grundade pianisten David Huang och dirigenten Christian Karlsen Gränslandet – symfonisk fest. Sedan sommaren 2017 har de tillsammans med några av vår tids bästa musiker och artister skapat unika musikupplevelser för människor i alla åldrar, oavsett bakgrund och tidigare musikaliska erfarenheter. 

 

Gränslandet – symfonisk fest produceras av David Huang och Christian Karlsen i samarbete med Trädgården. Årets festival genomförs tack vare stöd från Statens musikverk, Stockholms stad, Statens kulturråd, Stockholms läns landsting, Stiftelsen Signatur, Gålöstiftelsen samt partnerskap med Yamaha Piano Center Stockholm och Kungliga Operan.