Ciwan Haco

Untitled (21).png

CIWAN HACO (1957-)

KONSERTEN ÄR TYVÄRR INSTÄLLD PGA SJUKDOM

Ciwan Haco är född och uppvuxen i de kurdiska delarna av Syrien och Turkiet. Som 20-åring flydde han till Europa eftersom kurdisk musik och kurdiska texter var förbjudna i hemtrakterna vilket gjorde det omöjligt för Ciwan att följa sin dröm om att bli musiker. Väl i Europa började han studera musik i Tyskland och blev senare en av de allra första kurdiska sångarna som blandade kurdisk folkmusik med västerländsk pop och jazz.

Efter att ha flytt från sitt hemland var Ciwan svartlistad av de turkiska myndigheterna i 25 år ända tills han 2004 fick tillåtelse att återvända för att göra en turné. Första konserten hölls i staden Batman då 300 000 personer kom för att lyssna och sjunga med i hans sånger. Turnén beskrivs i turkisk media som en av de största konserterna i turkisk musikhistoria.  

Ciwans låttexter är ofta politiska texter som handlar om kurdernas lidande och problem. Han sjunger även om naturen, kärleken och sociala problem. Hans debutalbum kom 1970 och Ciwan har sedan dess släppt inte mindre än 16 album. 2011 gjorde SVT dokumentären Vägen till Diyarbekir som handlar om Ciwans liv och resa.