Christian Karlssen

Untitled (68).png

CHRISTIAN KARLSEN (1985-)

DIRIGENT

Christian Karlsen är en av vår tids ledande unga dirigenter med hela världen som arbetsfält. Kanske främst känd som en av Europas främsta och mest eftertraktade dirigenter av samtida musik. Han samarbetade redan som 20-åring med Karlheinz Stockhausen och har sedan dess arbetat nära många av världens främsta tonsättare däribland polarpristagarna Steve Reich, Kaija Saariaho och Sofia Gubaidulina.

Lika hemma i den traditionella repertoaren är han särskilt kritikerrosad för sina Haydn och Mozarttolkningar. Tidigare i år gjorde han sin debut på anrika Deutsche Oper Berlin och kommande säsongen inkluderar två större turnéer med London Sinfonietta (Asien och Frankrike), en skivinspelning med London Philharmonic Orchestra, Radio France Festival Presences och Nederländska Radions serie i Concertgebouw Amsterdam med Anne-Sofie von Otter.

Förste svensk att dirigera på Dutch National Opera debuterade han 2017 i föreställningen AUS LICHT i regi av Renee Jonker och Pierre Audi. Han har även lett konsertanta framföranden av Schönbergs Erwartung i Wien och Amsterdam. Hans uppsättning av Beat Furrers Fama i Amsterdam utsågs av tidningen NRC Handelsblad till en av 2015 års fem främsta musikhändelser.

I Sverige har han framträtt med bland andra Göteborgs Symfoniker, Kungliga Filharmonikerna, Helsingborgs Symfoniorkester, Wermland- och NorrlandsOperans Orkestrar och Västerås Sinfonietta har han gästat regelbundet ledande orkestrar och ensembler såsom Frankfurt Radio Orchestra, Ensemble Modern, International Contemporary Ensemble New York, Nederländska Radion, Amsterdam Sinfonietta, the Hague Philharmonic, Eindhoven Philharmonic och Arnhem Philharmonic.

Christian var 2015-2017 konstnärlig ledare för Festival Dag in de Branding och är tillsammans med David Huang Gränslandets konstnärliga ledare.